K zamyšlení

„Každá mysl představuje jeden svět. Svět, o němž si myslíme, že jej vidíme okolo nás, se ve skutečnosti nachází uvnitř nás. Jsou to jen obrazy v naší představivosti. Je to sen. Neustále sníme a ví se o tom již po staletí. Na celém světě lidé říkají : „Život je sen.“ Otázkou ale je, jsme si toho vědomi?

Když si nejsme vědomi toho, že naše mysl stále sní, je snadné obviňovat všechny a všechno kolem nás ze všech těch zkreslených obrazů našeho osobního snu, ze všeho, co nás v životě nutí trpět. Když si uvědomíme, že žijeme ve snu, který si my, umělci, tvoříme, učiníme tak obrovský krok v našem vlastním vývoji, protože nyní dokážeme za své tvoření převzít zodpovědnost. Vědomí, že naše mysl stále sní, nám poskytuje klíč ke změně našeho snu v případě, že nám nepřináší radost.

Kdo sní váš životní příběh? Vy. Jestliže se vám váš život nelíbí, jestliže se vám nelíbí to, co si o sobě myslíte, jste vy tím jediným, kdo to může změnit. Je to váš svět a váš sen. Je skvělé, pokud vás váš sen těší, pak si jen dál užívejte jeho každičký okamžik. Pokud sníte zlý sen, pokud se v něm vyskytují dramatické události a utrpení a vás takové tvoření netěší, pak jej můžete změnit.

Příběh, který sníte dnes, není stejný jako příběh, který jste snili včera či dokonce před půl hodinou. Pokaždé, když o svém příběhu mluvíte, tento příběh se mění v závislosti na tom, komu o něm vyprávíte, v závislosti na vašem momentálním fyzickém a emočním stavu, v závislosti na vašich momentálních přesvědčeních. Dokonce i tehdy, když se pokoušíte vyprávět ten samý příběh, se váš příběh neustále mění. Není to realita, je to virtuální realita. Není to nic jiného než pouhý sen.“

Don Miguel Ruiz,  Don Jose Ruiz, z knihy Pátá dohoda


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *