Inspirace

„Mějte neustále na paměti, že změna je život. V každém okamžiku buďte připraveni přijmout něco nového.

Jestliže lidé lpí na tom, co je staré, změny ustanou. Změna se dostaví jen s tím, co je nové. Vše, co je staré žádnou změnu nepřináší, ale lidé na tom lpí, protože to znamená jistotu, pohodlí; je to něco, co důvěrně znají. Žili jste tím, takže to znáte, zvládáte to a víte, o co jde. V případě nových věcí jste znovu na samém začátku. Přijmete-li něco nového, budete se možná dopouštět chyb, kdo ví, kam to povede, když se pustíte do  něčeho nového? Z toho pramení strach a ze strachu lpíte na tom, co už znáte. A pokud lpíte na všem starém, přestáváte plynout životem.

Buďte otevřeni všemu novému. Neustále umírejte vůči minulosti. Ta už skončila! Včerejšek je včerejšek a už nikdy se nevrátí. Jestliže na něm budete lpět, umrtví vás, stane se vaším hrobem. Otevřete srdce  tomu, co přichází. Vítejte vycházející slunce a vždy se s ním rozlučte, když zapadá. Buďte vděční – tolik vám toho dalo – ale nezačněte na něm z pouhé vděčnosti lpět.

Pokud to budete mít na paměti, bude se váš život rozvíjet, dozrávat. Každý nový krok, každý nový zážitek vás obohatí. A je-li celý život v pohybu, je člověk v okamžiku smrti tak bohatý a má tolik vrcholných a úžasných prožitků, že mu smrt nemůže nic vzít. Smrt přichází jen k chudákům – k těm, kteří nežili.“

Osho


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *