Inspirace

 

Přátelé milí, adventní čas mám vždy spojený s návštěvou nějakého vánočního koncertu. Nedávno jsem se ve svém příspěvku zmiňovala o historicky 1. adventním charitativní koncertu Harmonie, který ve mně zanechal nesmazatelnou stopu. A letos se mi dostalo obdobného zážitku na koncertu Alikvótního sboru Spektrum, který se konal 17.12.2015. Tento sbor je unikátní tím, že spojuje klasický sborový zpěv s alikvotním. Je jediným sborem tohoto druhu v České republice a jedním z mála na světě. S alikvótními zvuky jsem se nesetkala poprvé, ale toto byl opravdu mimořádný zážitek. Na koncert jsem přišla v tak trochu rozervaném vnitřním stavu vlivem všeho, co se v poslední době událo v mém osobním životě, ale již po první skladbě jsem vnímala, jak mne její zvuky konejší a jemně odnáší z mého energetického pole vše, co tam nepatří. Během koncertu mi chvílemi tekly z očí slzy, ale zažila jsem i okamžik, kdy jsem v hloubi svého srdce pocítila jiskřivou radost z té krásy, která ke mně skrze  alikvótní zvuky proudila.

Alikvótní sbor Spektrum právě vydal nové CD s názvem Paian. Název „Paian“ pochází ze starořečtiny a znamená „slavnostní zpěv“, původně věnován bohu Apollónovi.

Na koncertu zazněla v oduševnělém přednesu paní Věry Nedomové báseň Sněží ( v originále Ninge) od  P. Dudnice. Autorem hudby je T. Zgureanu. Báseň uveřejňuji se souhlasem sbormistra pana Jana Staňka.

Sněží

Sněží, sněží,
Sněží touhou po životě
Sněží v noci nespaním a nadějí
Sněží bouřlivými a těžkými starostmi
Sněží hvězdami z mých snů
Sněží touhou po zlomyslné slávě
Sněží nesplněnými sny
Sněží podzimem a jarem s čekáním, pochybnostmi a chybami
Sněží, sněží
Už sto let sněží, nebo už tisíc let
Sněží, sněží
Je tak čistý a jednoduchý ten sníh, co padá na hlavy
Tento bílý sníh nemůže rozpustit žádné slunce.

V podání alikvótního sboru si ji můžete vyslechnout na uvedeném právě vydaném Cd., které lze objednat prostřednictvím www.spektrumchoir.com.

Přeji vám krásné zážitky při poslechu i čtení básně.

S láskou,

Sofie

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *