Dnešní Novoluní ve Střelci

Směr a cíl

V úterý kolem půl druhé odpoledne nastane nov ve znamení Střelce. Novoluní je vždy současně koncem i začátkem. Završením cyklu, sestupem do hloubky a poznáním podstaty. Impulzem zrození a odhodlání znovu se pustit do života, do díla. Je obrodným okamžikem, ve kterém, jsme-li patřičně naladěni, je možné vše smazat, zbavit se nežádoucího – a znovu se pustit do velké hry zvané život.

Novoluní je chvílí, ve které se setkává Slunce s Lunou, je to čas mystické svatby. Víme, kdo jsme, ano v okamžiku novu je to víceméně jasné. Období kolem novu je tak vhodné využít k nalezení cesty k sobě samému a i cesty opačné, po níž se v následujících dnech a hodinách vydáme. Mám na mysli labyrint, schéma cest, kterým nejprve procházíme od okraje k centru a uvolňujeme se. Z pout prostoru, času, úkolů a (zdánlivých) nutností. Ve druhé fázi dosáhnuvši středu, vycházíme postupně ven k okraji, k místu, kde naše cesta započala. Na této trase sbíráme odvahu být sami sebou, hledáme předsevzetí, přesvědčení, naše nasměrování dostává konkrétní podobu.

Symbolicky v každém okamžiku novoluní, pokaždé jednou za měsíc, vcházíme do pomyslného labyrintu a hledáme svoji duši. Naše vědomí (Slunce) putuje po složité precizně vykonstruované cestě k duši, ta se skrývá až tam uvnitř. Po více či méně komplikovaných (co jsou to ale komplikace!) procedurách se s duší (pocity, cítěním, podvědomými programy …) spojujeme, abychom na cestě ven ke Slunci znovu a znovu měsíc po měsíci takřka ritualizovaně obnovovali svoji identitu. V realitě nevidíme labyrinty, nebloudíme temnými uličkami (a nebo snad ano?), nýbrž našimi zdmi jsou naše přesvědčení (Saturn) a naší navigací trasa samotná měnící čas od času směr a orientaci (Jupiter).

Specialitou a exkluzivitou novu ve Střelci je hledání (a doufejme, že nacházení) odvahy, energie, životního elánu, přesvědčení … ale také i směrů, orientace a navigace. Zkoušíme najít to, co patří nám, naše vlastní vzory, směry, cíle, vize. Opětně opouštíme ty, které nám nepatří, a pátráme dál. Hledáme srdcem, orientujeme se rozumem. Tak působí obě z planet, kteé ve znamení Střelce vládnou, Neptun a Jupiter.

Kdekdo má znamení a princip Střelce spojené s bohatstvím a hojností. Jistě tyto atributy sedí. Nicméně stojí za to podívat se hlouběji, co stojí za nimi. Je to naše láska ke světu, k chuti a vůli se otevřít v radosti a naději, že to, co přichází, stejně přijde (dříve či později) a že je naším úkolem tak jako tak zvládnout a zpracovat témata a úkoly.

Co je možné o novu ve Střelci dělat? Cokoli! Vyplývá to z podstaty a definice energií Střelce. No dobrá, ale něco má přeci jen větší platnost. Přemýšlejme o sobě. Mysleme na život. Mějme na mysli budoucnost. Uvažujme vývoji a rozvoji. O tom, které projekty začneme (projektem je třeba i zrytí zahrady …), co potřebujeme poznat, nastudovat, zažít. Zahajujme nová studia (nemusí přitom jít jen o vědy …). Otevírejme se novým sférám (zkusme něco z toho, co jsme si dávno přáli, ale ještě z malosti omezení nedovolili). A hlavně nebojme se!
Ondřej Habr


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *