Kroky k překonání vašeho strachu z osamělosti a k nalezení skutečného Já

Když jste sami, sedněte si. Vypněte telefon, počítač, TV atd…a napište si všechny vaše obavy z osamělosti. Například: „bojím se, že lidé na mě zapomenou nebo mě nebudou chtít“. Všechny takové obavy velmi detailně vypište. Identifikujte všechny své strachy. Například: mám strach z opuštění … nebo Mám strach, že nejsem dost dobrý, aby mě druzí měli rádi.
Nyní se podívejte zpátky do svého života – především na rané dětství – a pokuste se vyvolat v paměti událost, kdy jste se takto poprvé cítili. Například: vaše matka vám vynadala a vy jste cítili, že vás nemiluje. Napište velmi detailně vše, co si pamatujete. Především vaše pocity a emoce v průběhu té události. Nesnažte se být racionální. Toto je velmi důležitý krok, takže se prosím podívejte zpět a napište každou událost, kdy jste se cítili bezradní nebo bezmocní. Poté tu událost velmi jasně prožijte znovu. Zapomeňte na to, kým jste teď. Vraťte se do toho času a staňte se znovu tím dítětem.Znovuprožijte celý incident, jako kdyby se to skutečně dělo teď. Prožívejte tytéž emoce, ventilujte je, třeste se a plačte, jak to prožíváte znovu. Nechte všechno vyplavat a odpadnout a pociťujte, jak jste to od sebe uvolnili.
Nyní napište, jaké bylo vaše vnímání té události, limitující domněnky a rozhodnutí, které jste udělali o sobě, druhých a o životě. Například: Poté, co vám matka vynadala, přišli jste na to, že „nestojím za to, abych byl milován“. Nebo „jsem na tomto světě úplně sám, nikdo mě nepodporuje“.
Chápejte, že to je systém vašich domněnek, který vás řídí – nic jiného. A tato poznání a limitující přesvědčení mohou být změněna – a MUSÍ být změněna – abyste se posunuli z osamělosti do blažené samoty. Nyní, jako dospělí, když se podíváte na tu samou událost, můžete si vytvořit její nové vnímání. Když už jste jednou uvolnili potlačované emoce a mylné domněnky, budete mít přirozeně vyzrálejší chápání situace i sebe samotných. Například: vaše matka se na vás v tom okamžiku zlobila kvůli něčemu konkrétnímu, a proto vám vynadala. Ale bylo to jen v tu chvíli a ne proto, že by vás neměla ráda. A to neznamená, že vás celý svět nemá rád. Vytvořte si nové osvobozené vnímání sebe samých. Namísto života v přesvědčeních, která vás potlačují, si vyberte život v realitě, která vás naplňuje a se kterou budete expandovat.
Nakonec znovuprožijte tutéž událost ještě jednou – ale uvědomujte si přitom vaše nové osvobozující vnímání, které teď máte uvnitř. Když si opět vzpomenete a vaše tělo se začne třást, nechte ho třást. Nepotlačujte fyzické projevy. Je to uvolňování zablokované energie. Projděte tím znovu s hlubokým uvědoměním. Když to uděláte několikrát, zcela se oprostíte od bolestivých aspektů oné události. A mějte na paměti své nové, osvobozující vnímání.

Dělejte tohle každý den po dobu 21 dnů a začněte odhalovat své pravé Já. Dělejte dětské krůčky. Neočekávejte, že všechno zvládnete za pár dní. Buďte k sobě velmi soucitní a mějte se sebou velkou trpělivost. Zacházejte se sebou láskyplně v průběhu celého procesu.

Když budete se svými starými poznáními v míru, vaše skutečné Já se vám začne odhalovat. Přesunete se z bolesti a utrpení osamělosti do blaženého stavu čisté samoty – a zjistíte, že nyní do svého života přitahujete mnohem více krásných lidí i situací.

Sri Nithyananda Swami


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *