Silný úplněk v Raku v sobotu 22. prosince 2018

 

Úplněk nastává těsně po zimním slunovratu v sobotu v 18:47 na prvním stupni znamení Raka. Slunce i Luna jsou v harmonických aspektech na Uran. Uran v Beranu dokáže pozvedat kolektivní uvědomování na vyšší úroveň. Je o nových objevech, uvědoměních, záblescích něčeho nepoznaného v nás a také o pozitivních překvapeních. Protože je v kardinálním Beranu, nenechá nás v myšlenkových vlnách, ale rovnou se pustí do uskutečňování. Celé období až do konce roku je vhodné k přípravám na nové projekty, je zde chuť je přivést na světlo světa.

Úplněk je velmi silný, protože je v Raku, kde je vládcem sama Luna. Když někdo vládne sám sobě, jeho projev je nejčistší, nejautentičtější. Navíc první stupně kardinálních znamení (tedy také Raka) jsou hlavními zemskými osami, takže náš úplněk je s nimi v konjunkci. Celosvětově se může manifestovat velmi viditelně a emocionálně, především ve vztahu k vlastnímu domovu, případně národu. Pro úplněk v Raku je typické silně emocionální prožívání, sentimentální touha po dětství a minulosti. Potřebujeme cítit bezpečí a ochranu.

Znamení Raka je velmi mateřské a pečující a alespoň v čase vánočním bychom měli využít jeho energie péče o druhého a jeho potřeby. Vztahy jsou v současnosti velmi egocentrické, odehrávají se v nich poziční války, přitom to, co nejvíce vztahy potřebují, aby se nerozpadaly, je empatie, což Rak umí dokonale. Potřebujeme do vztahů vnést touhu učinit druhého šťastným. Trochu přemýšlíme víc v modu „druhý by mě měl učinit šťastným“. Když se někdo chce sám bez tlaku okolností vydat na duchovní cestu a urychlit si tím svůj vývoj, zjistí, že se postupně vzdává různých druhů chtění a má radost z toho, když učiní šťastným druhého. Partnerské vztahy jsou jedny z nejtěžších zkoušek pro náš vývoj.

Naše ega vztahy nesmírně drtí a do vztahů vstupuje mnoho požadavků. Např. ten, kdo mě má rád, se mnou souhlasí. Ale to je jedna z nesmírných nevědomostí. Když si to do hloubky uvědomíme, už nebudeme nesouhlasícímu partnerovi předkládat argumenty a nutit ho ke změně postojů nebo se tvářit jako že je úplně hloupý a podobné nezralé způsoby chování.

Dalším nebezpečným prvkem pro vztahy je vnášení naučených stereotypů ze své původní rodiny. Například někdo má více temperamentu a je hlučnější a žije s partnerem, který je z rodiny, kde se nezvyšoval hlas a bralo se to jako projev neúcty a primitivismu. Jsou to takové ty rodiny přesládlých matek, které nutí svůj styl celé rodině, bez ohledu na neopakovatelnou individualitu jedince. Pak takový jedinec drží svého partnera v šachu mnoho let tím, že ho v jeho temperamentu krotí, vychovává, kritizuje až šikanuje. A ten chudák temperamentní, co nemá vyvinutou rozlišovací schopnost si začne časem myslet, že je s ním něco v nepořádku. Příkladů, které dnes a denně rozklíčováváme, je nespočet a je dobré si je uvědomit a párově na nich pracovat. Uranské aspekty na Slunce i Lunu nás nabádají k novým změnám ve starých rodinných paradigmatech pro dobro vztahů.

Konflikty v partnerství vznikají, když se cítíme bezmocní, když se nemůžeme s druhým dohodnout, vykomunikovat. Pokud chceme překonávat krize, které stále vznikají, potřebuje v nás být ochota porozumět podstatě našeho partnera. Potřebujeme se dostat k vnitřní moudrosti. Měli bychom začít vnímat, kdy je v partnerovi dobrý úmysl a kdy ne a nebazírovat tolik na formě, na tom, co bylo řečeno. Všímaví bychom měli být ke skutkům, a to nejen v partnerství, ale i v politice dnešní doby. Co je vám platné, že partner říká, jak vás miluje, ale činy tomu nenasvědčují, je to hodně o chuti vnímat věci a lidi jinak, než jak jsou nám předkládány, nebo jak se prezentují. Kdo se k tomuto dopracuje, ušetří si v životě mnohá zklamání.

Také máme všichni představy, jaký by měl partner být a trestáme svůj protějšek za to, že se nepodobá té naší představě. Každá odchylka je kritizována a je na ní poukazováno. Máme-li se dotýkat lásky tady na zemi, je potřeba brát druhého takového, jaký je, dovolit mu to a být k jeho “nedokonalostem“ vstřícný. Pokud někdo hlásá spirituální cestu a chce po ní kráčet, měl by být všemu otevřený a věřit v dobré konce. Něco jako „miluji život, jdu ke světlu a jdu s odvahou do zkoušek, které jsou zde nutností“. Je potřeba, abychom zkoušky procházeli a psychicky se zde otužovali, nehroutili se z neúspěchů a zklamání, ale brali je jako součást cesty.

Odlišnosti našich partnerů jsou něčím, co máme v tomto životě docenit, co nám chybí k celistvému pojetí života. Pokud stále hodnotíme, jak se cítíme my, pak je s námi těžké být ve vztahu. Zájem o druhého ve vztazích je informací o naší zralosti a moudrosti, ke které se snažíme blížit. A jsme zase u Raka a empatie.

Také často trestáme naše partnery za to, že nás v minulosti někdo zklamal, ať už to je předešlý vztah nebo rodič, dobrý přítel. Svoji nevyrovnanost ze zklamání přenášíme na někoho, kdo je nevinný, srovnáváme a dožadujeme se s velkou intenzitou toho, co nám chybělo, abychom si pojistili další možný nezdar. Takže ta ochota neporovnávat toho člověka s tím, co bylo a netrestat ho za něco, co mi kdysi někdo provedl, je opět známkou duchovnosti, nadhledu a soucitu.

Vypusťme alespoň během svátků trochu přísnosti a pravidel, která tak rádi nastavujeme druhým (opoziční Kozoroh), a pojďme si darovat na konec roku vcítění se do všech blízkých, soucit s jejich nedokonalostmi a hřejivou vlídnost. Darujme si zájem o druhého. Je to víc, než hromada zboží pod vánočním stromečkem. Krásný sobotní úplněk, milí přátelé, a poslední adventní neděli s odhodláním láskyplného nastavení.

Veronika Navrátilová, web – ctuhoroskopy.cz,


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *