Věčně putující Žid (Wandering Jew, Ahasver, Cartaphilus)

Charakter putujícího Žida fascinoval mnoho spisovatelů a umělců v průběhu staletí. Může být fyzická nesmrtelnost někdy prokletím? Nebo je to vždy požehnání? Může se prokletí proměnit v požehnání? Legenda o Cartaphilovi, putujícím Židu, zkoumá tyto otázky.
Legenda začíná, když je Ježíš na cestě nesoucí kříž ke svému ukřižování. Předpokládá se, že Cartaphilus urazí Ježíše tím, že mu nedovolí pauzu na odpočinek. Ježíš na něj vloží prokletí a sděluje mu, že bude žít až do jeho druhého příchodu. Během středověku v Evropě tento příběh získal širokou důvěryhodnost. Příležitostně, postava s dlouhými bílými vousy, která se ukázala ve velkých evropských městech, prohlašovala, že je putující Žid. Byla dotázána místními úřady a buď ve městě přijata, nebo zamítnuta.
Létající Holanďan (The Flying Dutchman, Der Fliegende Holländer) je podobná legenda a byla použita Wagnerem v jeho opeře stejného jména. O tomto charakteru napsal také velký německý spisovatel Heinrich Heine.
Byla to právě práce Heineho, která inspirovala Wagnera. Putující Žid, od francouzského spisovatele Eugene Sue, je nejznámější román založený na této tradici. Byl to bestseller ve 40. letech minulého století a je dnes k dispozici v reprízách. Snad nejzábavnějšími putovními židovskými romány, jsou romány napsané ve 20. století Georgem Sylvesterem Viereckem a Paulem Eldrigdeem, v letech 1929 až 1932. A byly to: Mé První Dva Tisíce Let: Autobiografie Putujícího Žida (My First Two Thousand Years: The Autobiography of the Wandering Jew). Za druhé: Salome: Autobiografie Putující Židovky: Moje První Dva Tisíce Let Lásky (Salome the Wandering Jewess: My First Two Thousand Years of Love). Třetí: Neporazitelný Adam (The Invincible Adam).
Toto jsou klasiky nesmrtelné beletrie a měly by být dotisknuty v brožované knize s moderními kryty. Nejprodávanějšími produkty v jejich době, které jsou přeloženy do několika jazyků, jsou k nalezení v obchodech z druhé ruky. V příběhu se nachází tři hlavní Nesmrtelní a my slyšíme příběh o jejich posledních 2000 letech, který vyprávějí, ze stanoviska každého z nich.
Na této verzi nesmrtelné tradice je opravdu skvělé, že prokletí se postupně změnilo v požehnání. Pokud se Ježíš vrátí, Cartaphilus se rozhodne zůstat nesmrtelným, protože si skutečně užívá života. (Naučil se jak milovat život). Pokud máte rádi nesmrtelnou fikci, nezůstávejte klidní, dokud nebudete mít v držení tyto knihy. Doufejme, že vám nebude trvat 2000 let, než najdete kompletní sadu!
„Slunce je bůh. Tento motýl, který sedí na okenním parapetu a zaměňuje ho za louku, je bůh. Vzduch, který dýcháme, voda, kterou pijeme, všechno. Život je neustálá Eucharistie! Pravda je krásná. Brány byly otevřeny dokořán, všichni jsou vítáni, všichni jsou uvnitř neomezeného hradu.“
Výňatek z: Moje První Dva Tisíce Let.
ZDROJ: Robert Coon
Sdíleno v putováním životem v lehkosti, otevřenosti, přirozenosti a radosti,
Mikai.
Foto: Shutterstock: The Wandering Jew, painting by Gaston Melingue. – Drawing Pelissier, vintage engraved illustration.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *