Aktuálně na nebi…

Pluto: D-15 a 3 úhlové minuty (24°22“ Kozoroha). Den za dnem nabírá na intenzitě, jak Pluto přibržďuje před úvratí. Zbývá patnáct dní.  Vzhledem k síle a tempu planety lze manévr návratu do přímého směru považovat za zahájený. Vektor síly jindy využívané k pohonu planety po oběžné dráze se stáčí kolmo do bodu obratu.

A tohle v podstatě stacionární Pluto je stále zapojeno v kvadrátu k Merkuru. Myšlenky, slova, informace se obezřetně plíží potemnělým územím stínů v napjatém tichu, aby zaslechly sebemenší náznak cizorodého zvuku, zahlédly sebemenší náznak pohybu, který vyhodnocují jako ohrožení života. Hledáme pravdu v její absolutní hodnotě a na téhle analytické investigativní misi do podsvětí se zákonitě setkáme s nejodpornějšími projevy odvrácené stránky lidské povahy. Konfrontujeme se s nejhlubšími strachy, s existenciální hrůzou, s představou rozkladu vlastního já. Psychologicky jde o mimořádně silné období finálního průniku k podstatě libovolného problému, s nímž se dlouhodobě potýkáme a díky obrovským obranným tlakům, vnějším i niterným, nám řešení záhadným způsobem stále uniká. Podobně i ve veřejném prostoru se zprávy, jež si dlouhodobě kladou za cíl rozbít krytí podvratných kauz, z nichž špínu a hnilobu cítíme na sto honů, ale nedaří se ji podchytit, vytáhnout a prokázat tak, aby už nebylo možné cokoliv zpochybnit, právě teď míří přímo k jádru.

Ráda bych řekla, že Merkur je rychlou planetou, jeho tranzit počítáme v řádu několika dní a tohle celé máme za chvíli za sebou. Jenže Merkur (den D-5) se rovněž dostává do stacionární fáze. Na rozdíl od Pluta zastavuje, aby vstoupil do retrogradity (příští pondělí, 27. září 2021 na 25°28“ Vah). Což znamená, že se v tomto stavu mentálního stuporu, duševní tenze a úzkosti, ve stavu netolerance svobodného smýšlení a vyjádření, ohýbání informací, manipulace faktů, kontroly osobního přesvědčení, vynuceného prosazení správných názorů, ve stavu dennodenních hlubinných ponorů a syrových odhalení zdržíme déle, než je zvykem. Zastavíme se, obrátíme a tmavou zadní uličkou svého myšlenkového prostoru projdeme pomalu a důkladně ještě jednou, pro jistotu, aby nic nezůstalo opomenuto, nedořešeno, skryto, utajeno, nepoznáno a nepochopeno. Jdeme potmě a poslepu, řídíme se jen instinktem a hmatem. Každý krok může být tím rozhodným. V dobrém či ve zlém. Nebo jinak: vždycky v dobrém, jen zkrátka, když je ve hře Pluto, je poměrně náročné to ‚dobro‘ hned poznat.

Takže jak dlouho? Příští tři dny naplno. V sobotu, neděli a začátkem příštího týdne tlak MÍRNĚ poleví, od čtvrtka do konce týdne (3. 10.2021) pak znovu nadoraz. A druhý průchod máme za sebou. Ten poslední nás čeká až v listopadu, ale to teď nemusíme řešit, do té doby se v uličce beztak ještě leccos semele.

Zní to hustě? Jo, mně taky. A proto ještě jeden odstavec! Možná dva … nebo tři.

Jestliže Merkur díky zpomalení před obratem do zpětného chodu setrvává v kvadrátu k Plutu, logicky trvá i jeho trigon k Jupiteru. I do uličky, jakkoliv temné, vlhké a smrduté, sem tam zalehne radostný smích, paprsek světla prořízne šero a znovu nám připomene, že jsme sice zrovna v odkloněném zákoutí, ale světlo stále hoří. Ne někde za horama! Je tady, na dosah, na dohled, jen je třeba se soustředit a nenechat se vtáhnout do bažiny úzkosti. Jupiter je s námi v kontaktu: všechno nakonec dobře dopadne a jestli to zatím dobře nedopadlo, ještě není konec! Planeta naděje a víry se obrátí do přímého směru a pohasínající oheň se znovu rozhoří. Za 26 dní. To je dřív, než skončí retrogradita Merkuru. Dřív, než tudy půjdeme potřetí.

Krom toho, Saturn, rovněž retrográdní, stále podpírá osu lunárních uzlů a kormidlo našeho osudu drží pevně v rukou. Saturnská podpora nespočívá v měkké náruči a pohlazení, nýbrž ve výzvě k vytrvalosti, zodpovědnosti a dospělosti. Saturnský postoj je přísný, ale spravedlivý. Nemaže se s námi, ale je na naší straně. Saturn se navíc dlouhodobě, už od začátku září váže harmonicky s Lilith v Blížencích. Jistil nás po celou dobu Lilithina běsnění a turbulentního odseknutí vazeb k mrtvé minulosti. Ve chvíli, kdy v nás vytryskl spodní proud pudové iracionality, pomáhal nám udržet se nad hladinou a nedovolil, aby nás Lilith ve své sebedestruktivitě semlela.

A konečně Mars. I ten se právě teď váže trigonem k severnímu lunárnímu uzlu a Lilith. Fyzická síla není sice ve Vahách na maximu, ale spojení Marsu s Lilith nám dává nezlomnou vůli, která neuhne před ničím. Co nenaženeme testosteronem, to dotáhneme motivací, ambicí a odhodláním dosáhnout svého. Jdeme vpřed navzdory okolnostem, navzdory vyčerpání. Není čas utápět se v sebelítosti. Situace není překotně vývojová, ale vyžaduje totální nasazení. Držíme tempo a nesmíme polevit, nesmíme zastavit. Může se stát, že upadneme, ale okamžitě jsme znovu na nohou a pochodujeme dál. Nevzdáváme to.

Kolem a kolem, žijeme vydatné období. Hrabeme bordel ode dna, vynášíme dávno zapomenutou sedlinu. Jsme bolaví a nejistí. Ale přežijeme. Nejprve Pluto povolí stisk kolem našeho krku. O tři dny později nám propouštěcí protokol podepíše Saturn. V polovině října nám Jupiter znovu začne vlévat vitalitu do žil. Narkotické účinky zpětně plujícího Neptunu odezní se začátkem prosince, krátce před Vánocemi poslední kontrola u ošetřujícího lékaře a až v lednu 2022 vyskočí ze střídačky Uran, poslední z velkých planet v retrograditě, budeme připraveni úplně na všechno.


Klára Koničarová, www.astropsychologie.cz


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *