Aktuálně na nebi…

PLUTO VE VODNÁŘI – 23. 3. 2023 – 19. 1. 2044. (Z počátku období ještě s krátkými pauzami v Kozorohu). VŮLE KE SVOBODĚ, NEZÁVISLOSTI A ROVNOSTI. Radikální SPOLEČENSKÁ TRANSFORMACE. Proměny pojetí demokracie, svobody, rovnosti nebo formy stávajících občanských práv a pravidel soužití. Touha po originalitě i spravedlnosti.
Pluto, tedy (ex)planeta nebo spíše archetyp spojovaný z astrologického pohledu s HLUBINNOU TRANSFORMACÍ, ale také s vůlí a mocí, přechází přibližně po 250 letech do vzdušného znamení Vodnáře. Od roku 2008 jsme procházeli fází doprovázenou Plutem v Kozorohu, kdy se mohla projevovat transformace v ekonomické sféře a bydlení, nebo obecně „vůle k budování“, tedy historickou etapou se silným materialistickým nádechem, jejíž součástí byly také ekonomické krize, nedostatek jistot, boom hypoték a transformace tradičních hodnot a stávajícího řádu (v negativním směru růst pro růst a nutkavý konzumerismus).
V případě Pluta ve Vodnáři lze očekávat přibližně 20 let, během kterých z astrologického pohledu vystoupí do popředí témata spojená se SVOBODOU, radikální ROVNOSTÍ, EMANCIPACÍ, ORIGINALITOU, NEZÁVISLOSTI a TECHNOLOGICKÝM POKROKEM.
Vodnář je znamením s rozvinutým citem pro skupinu jako celek, dá se říct, že je znamením do velké míry kolektivním, progresivním a zaměřeným vizionářsky a pokrokově nebo alespoň vyhlížejícím do budoucnosti.
Pluto ve Vodnáři tak může reprezentovat nárůst VŮLE KE SVOBODĚ, ROVNOSTI A SDÍLENÍ. Může se projevit větší fokus směrem k CELOSPOLEČENSKÝM TÉMATŮM, velmi pravděpodobně lze očekávat také masivní přehodnocování ZÁKLADNÍCH LIDSKÝCH PRÁV A SVOBOD a požadavek na další EMANCIPAČNÍ PROCESY lidstva a globální společnosti.
Procesy globalizace začaly kulminovat již za Urana ve Vodnáři, ten se ale v tomto znamení nacházel cca 8 let. Oproti tomu Pluto ve Vodnáři bude planetárním průvodcem po celou jednu generaci – přes 20 let.
Pokud se ohlédneme do minulosti, Pluto naposledy vstoupilo do Vodnáře 27. 1. 1778 a následovala série aplikace OSVÍCENSKÝCH METOD a sled REVOLUČNÍCH PROCESŮ.
V prostředí habsburských monarchií byl vydán např. TOLERANČNÍ PATENT (říjen 1781, Josef II.), zaručující větší svobodu náboženského vyznání, dále byl vydán patent o ZRUŠENÍ NEVOLNICTVÍ (listopad 1781, Josef II.), který měnil nevolnictví na jakési mírnější poddanství a částečně vyvazoval poddané ze závislosti na vrchnosti. Dění v 80. letech 18. století asi nemusím připomínat a 14. 7. 1789 kulminuje dobytím Bastilly a propuknutím VELKÉ FRANCOUZSKÉ REVOLUCE. Pluto ve Vodnáři setrvává v tomto znamení až do konce 90. let 18. století a je s ním tedy spojena i krvavá fáze francouzské revoluce, Napoleon se stává doživotním konzulem v roce 1800 již za Pluta v Rybách.
Pokud se ale vrátíme do současnosti, první etapa s Plutem ve Vodnáři začíná od 23. 3. 2023 do 11. 6. 2023 a následně na ni navazují delší etapy s Plutem ve Vodnáři od 21. ledna 2024.
Z astrologického pohledu lze tedy očekávat především pozvolný HLUBINNÝ TRANSFORMAČNÍ SPOLEČENSKÝ PROCES, zvýšenou touhu po svobodě, kreativním vyjádření a rovnosti.
Znamení Vodnáře je spojeno především s INOVACEMI, S ROVNOSTÁŘSTVÍM, S MALÝMI ODBOČKAMI Z RUTINY A S velkou potřebou NEZÁVISLOSTI. V pozitivním smyslu slova lze očekávat odklon od mechanického umanutého výkonu Pluta v Kozorohu směřující k VĚTŠÍ KREATIVITĚ, SVOBODOMYSLNNOSTI A PŘÍKLONU K ALTERNATIVÁM. Očekávám i určitý příklon ke KOLEKTIVISMU, KOMUNITNÍMU SOUŽITÍ (viz i hippies) nebo minimálně NAROVNÁNÍ globálních NEROVNOSTÍ.
Pluto ve Vodnáři dále může probouzet ZÁJEM O PSYCHOLOGICKÉ OBORY, ALTERNATIVY, SOCIOLOGICKÉ A HUMANITNÍ VĚDY A OBČANSKOU PARTICIPACI.
Jedním z klíčových témat se může sát také BOJ ZA ROVNOPRÁVNOST, ALE I TECHNOLOGICKÝ POKROK nebo tendence směřující ke SDÍLENÉ EKONOMICE.
Pluto ve Vodnáři zřejmě také přinutí následující generaci a všechny žijící generaci k převzetí zodpovědnosti za GLOBÁLNÍ OTÁZKY LIDSTVA jako celku, spojené s ekologií, s globálními nerovnostmi a sociální nespravedlností.
V tom povrchnějším smyslu dále může narůstat KREATIVITA, ORIGINALITA, NEZÁVISLOST a tendence zkoušet NOVÁ, NEOTŘELÁ ŘEŠENÍ.
SÍTĚ GLOBÁLNÍCH MOCENSKÝCH VZTAHŮ dost možná projdou značnou proměnou, v určitých etapách dojde možná k PŘEVRATŮM nebo REVOLUCÍM, PROTESTNÍ POTENCIÁL zřejmě bude narůstat, stejně jako touha po sociální spravedlnosti.
Po umělecké stránce může generace s Plutem ve Vodnáři tematizovat NEROVNOSTI, NESPRAVEDLNOST nebo zapojí NOVÉ TECHNOLOGIE. Doufejme, že nedojde ke hroucení systémů nebo řízení nějakým „centrálním mozkem lidstva“ nebo umělou inteligencí, Pluto ve Vodnáři může z části odrážet některé SCI-FI SCÉNÁŘE, současně může jít také o rozmach fantasy a sci-fi literatury nebo ROZVOJ PSYCHOLOGICKÝCH OBORŮ (obrat ke spiritismu bych očekávala zřejmě až za Pluta v Rybách, nicméně i Pluto ve Vodnáři může být otevřenější metodám jako je astrologie).
Doufejme, že průchod Pluta Vodnáře přinese po cca 250 letech ozdravné společenské procesy bez násilných a překotných revolucí, stejně jako PROBUZENÍ (uranský pojem) k novým formám vědomí nebo občanství. Škála projevů může být velmi pestrá a široká. Ať je přínosem pro všechny.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *